(Security) Checklist: Beleggen in cryptocurrencies
25 december 2017 

(Security) Checklist: Beleggen in cryptocurrencies

“hoe doe je dat zo veilig en efficiënt mogelijk”

Voordat je begint met het beleggen in cryptocurrencies is het belangrijk dat je goede eigenschappen aanleert op het vlak van efficiëntie en veiligheid. In de crypto wereld verzamel en wissel je namelijk veel gevoelige informatie uit, het gaat daarbij bijvoorbeeld om de vele accounts op exchanges en de cryptocurrency wallet adressen met lange wachtwoorden om deze te ontgrendelen. Het is natuurlijk van uiterst belang dat alleen jij toegang hebt tot jouw gegevens en dat deze niet per ongeluk in de verkeerde handen vallen door phishing of hacking. De checklist ziet er als volgt uit:

Computer en Browser
Het begint allemaal met een Windows, Mac of Linux computer. Belangrijk daarbij is dat deze computer veilig is en waar jij zelf de controle over hebt. Zorg te allen tijde dat alle software up-to-date is en installeer een virusscanner en firewall. Als browser bevelen wij Chrome aan omdat er voor deze browser speciale plug-ins beschikbaar zijn om cryptocurrency wallets te beheren en om beter inzicht te verkrijgen bij exchanges.


Chrome Browser

Maak gebruik van Bookmarks en gebruik enkel en alleen de bookmarks om naar de (exchange & wallet) websites te navigeren!

Telefoon
De telefoon kan gebruikt worden als wallet maar nog belangrijker als twee-factor authenticatie (2FA) om te authentiseren op exchanges of eventuele software wallets. Om 2FA in te kunnen stellen installeer je de app “Google Authenticator” vanuit de app store.


IOS


Android

Stel een 2FA in voor het inloggen met je account bij exchanges of online wallets!

Wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is van belang om de talloze gebruikersnamen en wachtwoorden in op te slaan. Verder is het ook handig om hier gegevens in op te slaan zoals wallet adressen en bijbehorende wachtwoorden om je geld te beheren. Tenslotte zal je een kopie van je paspoort nodig hebben en een foto van jezelf met ID (dit is nodig om je te laten screenen bij Exchanges en/of als je wilt participeren in zogenaamde Initiële Coin Offerings (ICO’s). Je hebt voor een wachtwoordmanager de keus uit een gratis variant (KeePass) of een betaalde, zoals 1Password. Het verschil zit hem in de functionaliteiten en gebruikersgemak. Bij de Crypto Universiteit maken we gebruik van 1Password!

Gratis variant (met handleiding)

Keepass

Betaalde variant (3 dollar per maand)

1Password

Artikel over 1Password

Let Op. Het is uiterst belangrijk dat het hoofdwachtwoord van de ‘wachtwoordkluis’ heel sterk is! Zie hier!

Daarnaast moet je natuurlijk de kluis back-uppen! Als je namelijk het wachtwoord niet meer weet of als je de kluis kwijt bent geraakt heb je een groot probleem…

Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor alle accounts!
Maak back-ups van je gegevens / wachtwoordkluis!

Gezond verstand

Om je weerbaar te maken tegen kwaadwillende is het tenslotte van uiterst belang dat je je gezond verstand gebruikt. Daarmee wordt bedoeld dat je alles sceptisch benaderd en alles dubbel controleert. Je klikt niet zomaar op links die je ontvangt in je mail maar gebruikt enkel en alleen ingestelde bookmarks of je typt (googelt) de URL zelf in de browser…

Wees sceptisch en dubbelcheck alles!

Je geeft verder ook nooit je geheime sleutel (private key) weg van je cryptocurrency wallet! Het meest veilig is dat alleen jij deze geheime sleutel hebt zodat ook jij alleen de rechten hebt om je munten en tokens te beheren. Als jouw cryptocurrencies bijvoorbeeld op een exchange staan, dan heeft die betreffende exchange de sleutels van jouw wallet, dat brengt risico’s met zich mee! Voor meer informatie over wat voor type wallets er zijn en welke je het beste kunt gebruiken, zie onze volgende blog post over cryptocurrency wallets.

Heb je naar aanleiding van deze blogpost vragen schroom dan niet om een bericht achter te laten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen