Cryptocurrency Wallets

“Wat je moet weten over cryptocurrency wallets”

Wanneer je cryptocurrencies koopt, dan bewaar je die in een zogenoemde wallet. Eigenlijk net als je geld bewaart in je portemonnee. Een wallet kan fysiek zijn met een speciaal apparaat, een softwareprogramma of via een webapplicatie online. Hoe werkt een cryptocurrency wallet en welke wallet is het veiligst?

De werking van een cryptocurrency wallet

Als je een cryptocurrency wallet aanmaakt dan genereer je over het algemeen twee sleutels: een ‘public key’ (publieke sleutel) en een ‘private key’ (private sleutel). De publieke sleutel is het adres dat je gebruikt om cryptocurrencies (zoals Bitcoin) naar toe te versturen en kun je dus veilig met anderen delen. Je kunt het vergelijken met je IBAN nummer. Het nummer dat je geeft aan iemand om geld naar jou over te maken.

De private sleutel wordt gebruikt om een cryptocurrency wallet te open en om cryptocurrencies naar andere (publieke) adressen te versturen. Dit is dus een belangrijk stukje gegeven wat uiterst veilig en geheim moet blijven! Je hebt verschillende opties hoe je jouw cryptocurrencies kunt bewaren, deze opties hebben elk specifieke voor- en nadelen die jezelf moet gaan afwegen. Uiteindelijk is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat jouw investering wordt beschermd op een manier die jou alleen toegang geeft wanneer je het nodig hebt.

Cryptocurrency koop je via een zogenaamde exchange wat eigenlijk gewoon neerkomt op een digitale beurs. Hier open je een handelsrekening via SEPA, Creditcard of je gebruikt iDEAL en wissel je euro’s om naar cryptocurrencies. Na aankoop staan de cryptocurrencies op een wallet waarvan de exchange de toegang sleutels (private key) beheerd of je laat deze direct naar je eigen wallet sturen. Het liefst wil je er natuurlijk voor zorgen dat alleen jij toegang hebt tot deze sleutels en stuur je het dus naar je eigen wallet!

Voor een compleet overzicht van de beste exchanges waar je cryptocurrencies kunt kopen hou onze kanalen in de gaten voor onze volgende blogpost! > Bitcoins en Altcoins koop je hier! ‘Exchanges en tussenpartijen…’

De hardware wallet

De veiligste methode om cryptocurrencies te bewaren is in een hardware wallet. Dit is een speciaal apparaat met een eigen private sleutel die nodig is om transacties met Bitcoin of andere cryptocurrency uit te kunnen voeren. Deze private sleutel wordt bewaard op het apparaat zelf en is vervolgens te ontgrendelen met een pincode die jijzelf instelt. Daarmee zijn de munten en tokens goed beveiligd tegen diefstal. Het belangrijkste voordeel van een hardware wallet is dat je iets fysieks nodig hebt om transacties uit te voeren en dat deze niet geraakt kan worden door malware of virussen. Misschien vraag je je nu af wat er gebeurt als je de hardware wallet kwijtraakt? Dan kun je deze weer herstellen middels een wachtwoord dat je bij het instellen van de hardware wallet te zien krijgt. Dit wachtwoord bestaat uit een reeks van 12 of 16 woorden.

Bij de Crypto Universiteit bevelen we de ‘Ledger Nano S’ hardware wallet aan als je een aanzienlijke investering doet in cryptocurrencies. Deze wallet ondersteunt naast Bitcoin nog veel meer andere altcoins waarbij het aanbod steeds verder wordt uitgebreid.

Koop hier de Ledger Nano S 

Handleiding Ledger Nano S (NL)

De software wallet

Een software wallet is een programma dat je installeert op de computer of een smartphone. Hierbij is er een onderscheid tussen zogenoemde ‘hot wallets’ en ‘cold storage wallets’. Bij hot wallets is er een verbinding met het internet nodig waarmee je vanaf waar dan ook (en met elk apparaat) bij je cryptocurrency kan. Hoewel dit erg gebruiksvriendelijk is, zit er ook een veiligheidsrisico aan. Een cold storage wallet is een offline wallet (niet verbonden met het internet) waarbij je een specifiek apparaat gebruikt voor de software wallet. Bitcoins of andere cryptovaluta worden dus feitelijk bewaard op het apparaat. Een nadeel is dat je geen transacties kan uitvoeren via andere apparaten. In het algemeen is een software wallet minder veilig dan een hardware wallet. Stel dat je gehackt wordt of de computer crasht, dan kan het zijn dat de software wallet verloren gaat en daarmee dus ook de cryptocurrencies die erin zaten. Het back-uppen van de sleutels is dus cruciaal!

Welke software wallet?

Wil je alleen Bitcoin bewaren kies dan voor Electrum. Wil je een software wallet die veel verschillende crypto munten ondersteunt, kies dan bijvoorbeeld voor Jaxx of Exodus. Jaxx heeft als voordeel dat je het op meerdere apparaten (desktop en op je smartphone) tegelijk kunt installeren. Exodus, welke alleen voor de desktop beschikbaar is, ziet er voor het oog er mooier uit. Ben je op zoek naar een wallet specifiek voor op je smartphone kijk dan eens naar Coinomi.

In de meeste gevallen kun je een token in een Ethereum (ERC-20) wallet bewaren. De Website MyEtherWallet (MEW) is het bekendst om een Ethereum wallet op aan te maken. Op deze site genereer je de public/private key maar deze worden niet op de site opgeslagen. Elke keer als je de site bezoekt laad je jouw wallet weer opnieuw in met een bestand en wachtwoord (of direct met de private key van de wallet). TIP: bewaar de site in je bookmarks en ga ALTIJD via de bookmark naar de website toe!

Het is aanbevolen om geen grote bedragen aan cryptocurrencies in een smartphone software wallet te stoppen! Verder als je een software wallet gebruikt maak altijd een back-up van je private sleutel. Tenslotte als je in een specifieke coin of token wilt investeren kijk dan goed in welke wallet je deze kunt bewaren!

De online wallet

Online wallets worden via een derde partij aangeboden. Je bewaart je cryptomunten dus online met toegang via een mobiele applicatie of browser met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het voordeel is dat dit een groot gebruiksgemak heeft, de online wallet vaak makkelijk is te beheren en dat je altijd bij de cryptocurrency kan wanneer je een internetverbinding hebt. Ook kun je via online wallets in bepaalde gevallen cryptomunten bijkopen of wisselen wanneer de wallet onderdeel is van een online aandelenmarkt (exchange) voor cryptocurrency. Het is wel zaak om een betrouwbare en veilige aanbieder te kiezen, omdat je Bitcoins of andere virtuele munten beheerd worden door een derde partij (zij hebben namelijk de private key van de wallet).

Wanneer een populaire online wallet dienst als Coinbase of een willekeurige exchange gehacked wordt of failliet gaat, is de kans groot dat je jouw cryptocurrencies nooit meer terugziet! Een voorbeeld hiervan is de gebeurtenis met Mt. Gox waarbij er 850.000 bitcoins waren gestolen. Trade je niet actief met je cryptocurrencies zorg er dan voor dat je ze in een eigen wallet bewaard!

Laat je toch cryptocurrencies staan op een exchange of online wallet, maak dan gebruik van alle beveiligingsniveaus die deze diensten bieden. Ten eerste gebruik je een wachtwoord die sterk is (liefst gegenereerd door een wachtwoordmanager) en uniek is! Ten tweede maak je gebruik van twee-factor authenticatie (2FA) middels je smartphone. Daarmee wordt een tijdelijke code gegenereerd die je dient in te vullen nadat je geauthentiseerd bent met je gebruikersnaam en wachtwoord. Maak hier altijd gebruik van en bij het genereren van de 2FA; vergeet niet om een back-up te maken van de sleutel! Als je deze niet meer tot je beschikking hebt kan het wel eens lang duren voordat je weer bij je cryptocurrencies kan (exchanges hebben het zo druk dat tickets pas na weken worden opgepakt).

Welke online wallet?

De meest bekende online wallet wordt aangeboden door Coinbase. Hiermee bewaar je Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin en Ethereum. Het voordeel is dat Coinbase een gebruiksvriendelijk dashboard heeft en in het Nederlands beschikbaar is. Je kunt bij Coinbase ook de aangegeven cryptocurrencies kopen of verkopen. Over het algemeen betaal je bij Coinbase een bovengemiddelde prijs voor cryptocurrencies en is dus eigenlijk vooral handig om je cryptocurrencies te verkopen voor euro’s. Coinbase gebruikt op de achtergrond de exchange GDAX waar je met je Coinbase account ook direct gebruik van kan maken. Dit is iets voor de meer gevorderden en kun je zelf orders zetten om cryptocurrencies voor een bepaalde prijs te kopen of te verkopen.

Andere alternatieven voor het kopen van cryptocurrencies met euro zijn bijv. HitBTC, Bitstamp, Kraken, Bitfinex of BTC-e. Wil je met IDEAL betalen dan kun je eventueel bij tussenpartijen terecht als Litebit of Bitonic. Let wel dat je via deze tussenpartijen extra geld moet betalen per cryptocurrency eenheid!

Wil je weten welke wallets en exchanges wij bij Crypto Universiteit gebruiken? Ben je daarnaast opzoek naar handleidingen die jouw stap voor stap uitleggen hoe die exchanges en wallets precies werken? Meld je dan aan bij onze community!

Let op: Het is altijd goed om er voor te zorgen dat iemand anders (bijv. een familielid) beschikt over de gegevens van de cryptocurrency wallets en/of accounts waar cryptocurrencies zijn opgeslagen. Indien jou iets overkomt… dan zorg je er in ieder geval voor dat jouw nabestaanden toegang hebben en het geld niet verloren gaat!

Over de schrijver
Reactie plaatsen