Overbelaste exchanges en ‘de Kraken’!
13 januari 2018 

Overbelaste exchanges en ‘de Kraken’!

Bijna alle cryptocurrency exchanges hebben last gehad van de toestroom van nieuwe gebruikers in het afgelopen jaar wat voor veel problemen en vertraging heeft gezorgd. De afgelopen maand hebben populaire exchanges als Bittrex, Bitfinex en Binance zelfs de deur op slot gegooid voor nieuwe gebruikers. Van die drie heeft Binance de deur weer op een kier gezet en laat nu een beperkt aantal nieuwe mensen per dag toe. Bitfinex heeft gisteren ook weer de deur opengezet voor nieuwe gebruikers maar wel met een nieuwe regel; er moet minimaal een waarde van $10.000 dollar op de exchange staan alvorens er gehandeld mag worden. De deuren van Bittrex zijn tenslotte (al sinds 15 december) nog dicht totdat de benodigde upgrades zijn doorgevoerd op hun systemen.

Een andere grote speler, genaamd Kraken, heeft duidelijk de grootse problemen gehad het afgelopen jaar. Gebruikers, waaronder die van de Crypto Universiteit, hebben bijna constant geleden onder connectie errors (de bekende 5xx errors van Kraken en Cloudfare) en grote problemen gehad bij het zetten van orders of het annuleren daarvan. Op sommige momenten was het zelfs nodig om orders tot wel 10 keer opnieuw te zetten voordat deze werd geplaatst of geannuleerd! Onbeperkt gebruikers hebben dan ook hun ongenoegen uitgesproken over Kraken en geadviseerd aan anderen om te verhuizen naar een ander exchange. Maar dat is niet zo gemakkelijk voor in het bijzonder de Amerikanen… zij zijn namelijk gelimiteerd tot welke exchanges zij mogen gebruiken. Bitfinex heeft afgelopen jaar nog de Amerikanen de toegang moeten ontzeggen door wet en regelgeving. Voor een aantal Alt-coins zijn Amerikanen dan ook alleen toegewezen aan Kraken om deze te handelen tegen de US-dollar. Tenslotte is Kraken een van de weinige markten waar Amerikanen ‘long’ of ‘short’ kan gaan op Bitcoin.

Wij waren dan ook verheugd toen we op 15 december 2017 het nieuws kregen te horen dat Kraken een grote upgrade zou doorvoeren op hun servers om de problemen eens en voor altijd op te lossen:

“Kraken.com performance is extremely degraded and unreliable. Clients can expect severe latency and difficulty interacting with all web and API services.  Requests will frequently timeout and fail.  At the moment, the only solution is to wait and try again later. Next week we will be rolling out a major systems upgrade which should resolve these scaling and load issues.  The upgrade is long overdue and has been substantially delayed by the diversion of resources toward the protracted fire fighting effort required to deal with the last several months of unrelenting growth.”

De upgrade stond gepland voor de derde week van december maar werd tot 2 keer toe uitgesteld. Uiteindelijk zou de upgrade uitgevoerd worden op 11 januari om 06:00 uur Nederlandse tijd. Ze hebben voor de upgrade (welke een geschatte downtijd had van enkele uren!) deze status pagina opgezet.

En nu meer dan 50 uur later is ‘de Kraken’ nog steeds offline… Je zult begrijpen dat dit invloed heeft op de markt… waar moeten de Amerikanen hun geld nu en straks (hun bonussen) investeren in cryptocurrencies? Zal Kraken het redden om voor 15 januari weer online te zijn? Welke invloed heeft het verder op de prijzen van cryptocurrencies als de populaire exchanges weer op volle stoom draaien en alle nieuwe gebruikers weer toelaten?

Update 13 jan, 2018 – 12:30: Kraken is online gegaan. Dat was van korte duur want het traden werdt na een half uur alweer stop gezet. De orderboeken zouden foutieve informatie laten zien… ze zijn het aan het onderzoeken.

Update 13 jan, 2018 – 16:47: Kraken heeft alle orderboeken opgeruimd en het traden is hervat!

Vragen om over na te denken!

2018 belooft een mooi jaar te worden voor de verdere adoptie van cryptocurrencies en wij kunnen niet wachten totdat er (meer gebruiksvriendelijke) Decentrale Exchanges (DEX) gelanceerd worden.

Wil jij up-to-date blijven van alle ins en outs binnen de crypto wereld en ben je op zoek naar informatie hoe je het beste kunt investeren in cryptocurrencies? Schrijf je dan nu in voor onze community en join ons Telegram kanaal!

Over de schrijver
Reactie plaatsen